COO "Juraj Bonači"

Obilježen svjetski dan sindroma Down uz Miu, Remi i Gopca

Svi smo različiti, svi smo šareni, a jedna od tih “boja” su i naša djeca sa sindromom Down – poručili su danas iz splitskog Centra Juraj Bonači. Djelatnici Centra, korisnici i njihovi gosti obilježili su svjetski dana sindroma Down.

“Pokazali smo da ih prihvaćamo kao ravnopravne članove naše “duge”. Obilježili smo njihov dan simbolom šarenih čarapa koje si se zavijorile na tiramoli u dvorištu” – poručili su iz Centra.

A cijeli događaj nije prošao bez gostiju iznenađenja – pjevača nominiranih za glazbenu nagradu Porin!

Mirela Priselac Remi kazala je za Dalmacija Danas da su jako bitne aktivnosti u kojima se građane osvještava koliko je važno ove ljude prepoznati i uključivati ih u društvenu zajednicu i zbivanja.

Davor Gobac rekao nam je da se odaziva na slične akcije u Hrvatskoj i da se uvijek osjeća sjajno zbog toga. – Njima je tako malo potrebno za sreću. Možda bi se svi trebali ugledati na njih – rekao je Gobac.

Njima se pridružila i Mia Dimšić, višestruko nominirana izvođačica ovogodišnjeg Porina. Na pozornici Centra Juraj Bonači izvela je svoje hitove, a korisnici su s njom pjevali gotovo svaku riječ. Već dovoljno veselu atmosferu dodatno je zagrijao Davor Gobac sa svojim hitom “Frida”. Organizacijski odbor Porina uručio je centru ček na 7 tisuća kuna.

Mia Dimšić nakon nastupa na pozornici Centra Juraj Bonači otkrila nam je da joj je bilo predivno pjevati s tolikim brojem djece i mladih.

– Sigurno im to puno znači, ali znači i nama kada vidimo koliko su srdačni i da pjevaju naše pjesme s nama. Prelijepo iskustvo! Društvo još uvijek ima predrasude prema njima i lijepo je kada u svom poslu imaš priliku doći im tako blizu i uvjeriti se da su sve te predrasude neutemeljene. Svakako bi bilo dobro da se na tome više radi.

Pitali smo Miju na koliko se humanitarnih poziva odaziva…

– Trudim se izbalansirati. Naravno da nekada ima jako puno humanitarnih zahtjeva, da mi koji živimo od glazbe nažalost ne možemo uvijek sve odraditi. Trudim se da što više “uha” imam za to – kazala nam je mlada pjevačica.

Ravnateljica Centra, prof. Snježana Čotić, kazala nam je da ovakvi događaji znače pravu radost za korisnike Centra.

– Oni obožavaju pjesmu i ples, jako su veseli i raduju se svakom izvođaču koji je došao u naš Centar povodom obilježavanja svjetskog dana sindroma Down. u Splitu se stanje osviještenosti ljudi po ovom pitanju postupno poboljšava. Trudimo se potaknuti ljude, osobito osoblje koje pruža usluge djeci, mladima i odraslima. Želimo javnosti poručiti da su oni tu, da su sastavni dio naših života, da su potrebni našeg druženja i pažnje. Trebamo ih integrirati u društvo, u život, zajednicu.

Danas smo zahvalni cijeloj ekipi Porina koji su nas ovako lijepo obradovali. Puno nam to svima znači, vidjeli ste radost na licima djece. Oni su zbilja uživali u događaju. Od organizacije Porine smo uz sva ostala iznenađenja, dobili i ulaznice tako da će naši korisnici u petak uživati u dodjeli glazbenih nagrada – kazala nam je ravnateljica.

Izvor i foto: Dalmacija danas , Porin