Događanja - Odgoj i obrazovanje

POVODOM SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU ODRŽANO PREDAVANJE O PECS-U

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u našem Centru održano je informativno predavanje za roditelje o PESCU (sistem komunikacije razmjenom slika).

Roditelji su pobliže upoznati s PECS-om te važnosti njegove primjene u radu s djecom s poremećajima iz spektra autizma ali i s djecom i odraslima koji imaju poteškoća u socijalnoj komunikaciji.

PECS spada u nadomjesni oblik komunikacije. Naglasak stavlja na funkcionalnu komunikaciju kroz upotrebu primijenjene analize ponašanja. Teži tome da dijete nauči inicirati i uspostaviti interakciju s okolinom u svrhu komunikacije. Komunikacija je temelj za usvajanje jezika i razvoj govora. Jezik se usvaja kroz komunikaciju, a govor je samo jedno od sredstava kojim ostvarujemo komunikaciju. Djeca koja nemaju razvijen govor ili im govor nije u funkciju komunikacije uz pomoć PECS-a mogu naučiti komunicirati s okolinom. U početku komuniciraju u svrhu zahtijevanja, a s vremenom ovisno o djetetovim sposobnostima razvija se i spontana komunikacija (komentiranje okoline).

Predavanje je održala Lara Rosić, dipl. učiteljica, PESC trener.