COO "Juraj Bonači" Zajednička događanja - DC Firule

Svjetski dan svjesnosti o Autizmu – Pruži plavu ruku prijateljstva

Bila je to 2004. godina, kad smo prvi puta počeli obilježavati Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a ostalo je povijest. Prošle godine po prvi puta smo izašli na dragu nam Splitsku rivu i zajedno s plesačima zaplesali u ritmovima „plave boje“. Kao ustanova s posebnom brigom za osobe iz spektra autizma, svake godine s još većom željom i snagom želimo taj dan učiniti vidljiv svim našim sugrađanima. Spremali smo se to i ove godine, ali nismo znali da će nam jedan mali virusić živote okrenuti naglavačke. No, nije nas zaustavio jer ćemo mi, ujedinjeni kroz digitalne platforme, obojiti i na taj način obilježiti ovaj drag nam dan.

Zajedno sa plesnim klubom Sedmi vjetar, koji nas već neko vrijeme svojim koracima prati, odlučili smo obilježavanje ovoga dana prenijeti virtualno. Tako ćemo sutra od jutra biti aktivni, plavim svjetlom, plavim balonima, plesom i tortom, a sve vas na druženje pozivamo putem Facebook Live Stream-a.

Pruži plavu ruku prijateljstva – otiskom dlana, slikaj se i podijeli na Facebook stranici Pruži ruku, zapleši s nama, učini naša lica nasmijana.

 „Oni nemaju osjećaj za vrijeme, ne znaju započeti komunikaciju, mogu se izgubiti. Zato se sjeti da ih treba tražiti, treba im pokazivati, objašnjavati, njima jednostavno treba više vremena da ih se razumije. Radije mu pokaži kako da razumije, nego da mu uporno tumačiš. Nekad im smeta previše djece, zvukova, predmeta, nekad im to izaziva bol u njihovim nesigurnim očima i ušima. Ali vjeruj nam oni samo žele biti na sigurnom i u poznatom okruženju. Obraćaj im se jednostavno i ne boj se potražiti njihove jače strane. Pružimo im priliku da zajedno otkrijemo što osjećaju i u čemu su izvrsni.“

 

Ravnateljica i djelatnici Centra „Juraj Bonači“, Split

 

Tko je rekao da će nam samoizolacija odnijeti kreativnost?

I u ovim vremenima od nje ne odustajemo, već dajemo podršku našim herojima – Alemki Markotić, Viliju Berošu i Davoru Božinoviću. Naš pano u Odjelu smještaja odraslih korisnika iz spektra autizma o tome i svjedoči povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Na njihovu kreativnost, mi uzvraćamo zahvalnošću. Hvala vam dragi djelatnici na vašem iscrpnom radu, predanosti i hrabrosti koju svakoga dana, pogotovo sada, dokazujete i živite.

Ravnateljica Centra