COO "Juraj Bonači"

Sretan vam dan našeg Centra

Dan centra

Na današnji dan obilježavamo dan našeg Centra „Juraj Bonači“. Sve je započelo davne 1971. godine kada se Centar otvorio  kao Specijalni školski centar  „Eduard Segen“ s namjerom obrazovanja i osposobljavanja umjereno retardirane djece i omladine od predškolske dobi, do njihovog uključivanja u život i rad. Kako se povijest mijenjala, kako je sustav obrazovanja i socijale uznapredovao tako je i Centar pratio njihov korak. Danas se možemo pohvaliti kako je Centar „Juraj Bonači“ postao jedan veliki dom našoj djeci, uključujući sjedište Centra, Dislociranu jedinicu Firule i Područno odjeljenje Sinj i Makarska.

Sv. Ivan Bosco postaje zaštitnikom COO“Juraj Bonači, činom blagoslova 31.siječnja 1992.god.

Kao jedna velika obitelj imamo sreću da se nalazimo pod zaštitom don Bosca,velikog, velikog  sveca i prijatelja svih mladih. Naš anđeo čuvar bio je pobornik preventivnog odgoja, koji je danas priznat i od suvremene pedagogije, naglašavajući kako je uvijek bolje spriječiti nego liječiti. Iz njegovih riječi trebamo izdvojiti ulogu odgojitelja, kao osobe koja ima istu važnost za dijete kao i roditelji. Tri su stupnja koja bi svaki odgojitelj trebao vrednovati pri odgoju a to su ljubav, razum i ljubaznost.

Nadam se da će svatko od nas naći nadahnuće u djelima don Bosca, koji se kroz povijest pokazao kao najveći poznavalac omladine. Nadam se da će ovaj Centar, pod zaštitom njega, trudom i zalaganjem naših djelatnika ići samo naprijed i kako nećemo dozvoliti da naši korisnici budu nesretni. Ipak je važno znati da smo mi tu upravo radi njih, da im budemo desna ruka, oslonac i anđeli čuvari i zato moramo biti pažljivi jer oni su jako krhki.

Naš rad se očituje u njima, svaka naša riječ i djelo je važno za njih zato trebamo biti uvijek radišni, ljubazni i gledati ih očima ljubavi, da oni pa i mi zajedno s njima budemo sretni. Zato želim da riječ don Bosca dođu do svih nas, kako bi Centar kolektivno odisao zadovoljstvom djece i zaposlenika. Nema ničeg ljepšeg od sretnog odgojitelja i još sretnijeg djeteta. Do sljedećeg dana  Centra, nadam se da ćemo još više uznapredovati, da ćemo mi odgajatelji potruditi svaki dan dati što više od sebe. A kao nagrada nek nam bude dječji osmijeh, kojeg ne može nitko platiti.

Ravnateljica Centra Snježana Čotić, prof.