Zajednička događanja - DC Firule

Proslavili smo 5. godina Odjela za autizam

Ove godine naš Odjel za pružanje socijalnih usluga odraslim  osobama s poremećajima  autističnog spektra obilježava 5 godinu postojanja.

Prije točno pet godina Dislocirana jedinica FIRULE  koja je 43 godine imala jedan odjel –Odjel za radne aktivnosti, njegu i skrb odraslih osoba – pod nazivom DNEVNI CENTAR FIRULE, dobila i ovaj Odjel.

Podsjetimo se: dug je  bio put do otvaranja ovog odjela. Gradnja je bila planirana već davnih 80-ih godina i nakon dugog niza godina Odjel je svečano otvoren 2013.godine. U kojem je predviđen smještaj za 25 korisnika s poremećajima iz spektra autizma kojima se pruža usluga smještaja, njege i brige o zdravlju te psihosocijalna rehabilitacija.

Kod nas je trenutno smješten 21 korisnik, u dobi od 19 do 54 za koje se brine 17 djelatnika.

Kroz ovih pet godina trudili smo se maksimalno našu korisnike približiti zajednici. Tako svake godine obilježavamo Dan svjesnosti o autizmu, dan kojeg je generalna skupština UN-a odredila kako bi osvijestila zajednicu o posebnostima i teškoćama osoba iz spektra  autizma i podršci koju im je potrebno pružati, kako njima tako i njihovim obiteljima.

Ovim putem želim se u svoje osobno ime svih djelatnika zahvaliti Gradu, Županiji, suradnicima i svim prijateljima koji su nas do sada pratili rukom podrške i potpore.  Našim velikim prijateljima i  susjedima iz Franjevačkog klerikata ,fra. Domagoju Runji i svim mladim bogoslovima, našim volonterima koji su tu uz nas od prvog  dana. Kratko nam se obratio fra Petar Milanović – Frapo.

Želimo zahvaliti Centru za autizam iz Zagreba na kojeg gledamo kao ustanovu- prijatelja. Oni su nam na početku preuzimanja vodstva, pružali ruku u bujici novosti i problema s kojima smo se susretali. Zahvaljujemo im i što su nam pokazali primjerom kako jedna ustanova, koja  se brine o osobama s poremećajima iz autističnog spektra,  treba funkcionirati.

Hvala gđi. Žarki Klopotan ravnateljici Centra za autizma  i Renati Vragović voditeljica Odjela za odrasle osobe s autizmom i kolegama  iz Centra za autizam Zagreb koja na dolasku.

Također se zahvaljujemo svim djelatnicima ovog odjela, i njihovoj voditeljici Marijani Šimić. Na njihovoj požrtvovnosti i hrabrom radu svih ovih pet godina. ZAISTA STE VELIKI U NAŠIM OČIMA.

Zahvaljujemo se i KORISNICIMA i NJIHOVIM OBITELJIMA, na svakoj riječi hvale i potpore. Zaista nam je važno da znamo da smo mi jedan TIM koji ima samo jedan cilj- DA ZAJEDNO RUŠIMO BARIJERE AUTIZMA I TAKO GRADIMO PRISTUPAČNO DRUŠTVO.

NA OVAJ DAN NASTALA JE JOŠ JEDNA PJESMA IZ DUŠE JEDNE  MAME, MAME  NAŠE KORISNICE GOS. DRINE DRAGIČEVIĆ  I ZA KRAJ BI ZAVRŠILA  S jednim kratkim stihom  iz pjesme“ PLAVI DAN“

DANAS,  SVI SMO PLAVI, A SVE BOJE NAS ZAGRLILE.

PLAVA LJUBAV U LJUBAVI NAJPLAVIJA JE.

I SPUŠTA SE TAKO NJEŽNO NA NAŠE DUŠE!