COO "Juraj Bonači" Volonteri

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom kroz izradu božićnih kolačića

Miris kolača, božićne pjesme i puno osmijeha na licima moglo se doživjeti jučer u Centru za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, gdje je na najbolji mogući način obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Centar je tim povodom organizirao prigodno druženje svojih korisnika i djelatnika sa članovima udruge “Skmer Acmer” (Šefovi kuhinja Mediterana i europskih regija) uz izradu božićnih kolača. Mijesilo se tijesto, guštalo u izradi paprenjaka, kiflića, kolačića raznih oblika, a najviše su guštala djeca.

– Baš mi je lipo! Radija san kolače, medenjake i zvončiće. Nije teško, a za Božić su mi takvi kolači najdraži – pohvalio nam se Nenad Kozlica, korisnik Centra, prigodno odjeven u kuharsku kecelju, pregaču i kapu poput pravog chefa.

– Rado pomažemo gdje god treba i guštamo u tome. Uskoro ćemo raditi bakalar za Badnjak, već tradicionalni, a sada smo došli družiti se s našim malim prijateljima iz “Bonačija”. Treba uvijek naći vremena pomoći onima kojima to treba, a kad vidite ovu sretnu dječicu, onda znate da vam je ispunjen dan – rekla nam je Marija Lulić, dopredsjednica udruge “Skmer Acmer”, koja je u Centar došla s brojnim kolegama kuharima koji su djeci pokazali svoja umijeća koja će im dobro doći kao praksa i kao dodatna edukacija jer se mnogi od njih školuju za zanimanja poput pomoćnog kuhara, pa će možda jednog dana i surađivati u hotelskoj kuhinji.

Ravnateljica Centra Snježana Čotić naglasila je kako se korisnike Centra želi uključiti u svijet rada na način koji im je prilagođen, pa se uz kuharsko zanimanje educiraju za soboslikare i djelatnike u kartonaži.

– Šaljemo ih na praksu, a mnogi nađu i posao u svojoj struci. Stoga uvijek poručujemo institucijama i tvrtkama da pozovu naše korisnike jer su oni zaista vrijedni i uporni radnici. Svaka prilika koja im se pruži izmami im osmijeh na lica, što je vidljivo i danas – rekla je Čotić hvaleći kuhare “Skmera”, ali i brojne mlade koji su se priključili ovom blagdanskom druženju iz Kluba mladih, udruge “Studenti za studente” i druge koji će s korisnicima Centra idućih dana izrađivati božićne ukrase za prodajnu izložbu u “City Centeru one” kojoj se pridružio i hotel “Le Meridien Lav” sa slasticama i šampanjcem.

Prikupljeni novac ići će za uređenje “Bonačijeva” dvorišta i igrališta, odnosno za Odjel za smještaj odraslih osoba iz spektra autizma na Firulama.

Izvor: Slobodna Dalmacija