COO "Juraj Bonači" Događanja- PO Makarska Zajednička događanja - DC Firule

Međunarodno iskustvo

Vyšší odborná škola sociální Ostrava, Karasova 16, 709 00 Ostrava, Czech Republic

Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači”, Split

Učenici VOŠS Ostrava po treći su put s novom školskom godinom otišli u Hrvatsku. Cilj je bio nadograđivati dvije uspješne prethodne godine i tako produbiti svoje znanje iz područja obrazovanja i socijalnog sustava Hrvatske te ih usporediti sa sličnim sustavima u Češkoj. Osim toga, željeli smo dobiti partnere za Erasmus+ projekt. Bili smo smješteni u Tučepima (Makarska rivijera), u neposrednoj blizini mora i nadomak organizacija s kojima smo unaprijed dogovorili parametre i uvjete pod kojima ćemo ih posjetiti. I tako smo imali priliku vidjeti Dječji vrtić (Vrtić) Grdelin izravno u Tučepima, u gradu Makarskoj organizaciju Udruga Sunce – udrugu roditelja čiji je predmet djelovanja skrb o osobama s invaliditetom, te Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači za osobe s različitim teškoćama u razvoju, podružnicu velikog istoimenog Centra iz Splita. Svugdje smo dijelili iskustva, radne postupke, razgovarali sa zaposlenicima i korisnicima i, naravno, sve uspoređivali sa sustavima u Češkoj. Bili smo oduševljeni toplinom s kojom smo bili svugdje primljeni. Sustav rada ovdje u našim područjima interesa sličan je sustavu u Češkoj. Osim toga, u Splitu smo vidjeli kako ljudi žive u zaštićenim stanovima. Dojmove ovog iskustva teško je opisati. Najvrjednije je obećanje daljnje suradnje, jer Udruga Sunce i Centar Juraj Bonači ispunjavaju uvjete da studenti VOŠS ovdje rade u sklopu Erasmus+ projekta.

Uživali smo u suncu, moru, udisali nam povijest, kulturu, kušali lokalne specijalitete i plovili brodom do otoka Hvara i Brača. Razgovarali smo na jednostavnom hrvatskom ili engleskom jeziku. Bilo je natjecanja, podijeljene su nagrade za “svijetli trenutak” zabilježen na fotografijama, za “uspomene” koje podsjećaju na Hrvatsku, pohranjene u sirovim vrećama, za putujuće kamenje koje potvrđuje češki otisak stopala u Hrvatskoj. “Ponosni poznavatelji Hrvatske” bili su svi oni koji su na završna kviz pitanja odgovorili gotovo besprijekorno.

Gospodin Miroslav Dudaš iz Hrvatskog Crvenog križa, Makarski volonterski centar, pomogao nam je na mnogo načina, kojemu zaslužujemo veliku zahvalu. Kontakti, iskustvo, produbljivanje i obećanje daljnje suradnje koju smo povratili na studijskom putovanju od posebne su važnosti za našu školu. Već razmišljamo o sljedećoj godini putovanja.

Eva Zátopková, učiteljica i zamjenica ravnatelja škole za VOŠS

Mgr. Michaela Holaňová, učiteljica VOŠS i jamac stranih aktivnosti