COO "Juraj Bonači"

Djeca Juraja u skautskom zboru – projekt “Proljeće”

U sklopu projekta “Proljeće”, Splitskog skautskog zbora naši korisnici i djelatnici zajedno s izviđačima sudjelovali su u edukativnim radionicama, radionicama boravka u prirodi, škole u prirode, ljetnom višednevnom kampu i uspješno savladali sve vještine jednog skauta.

Zadnjim tjednom nastave završena je druga faza projekta „Proljeće“, kojeg Splitski skautski zbor provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH skupa u partnerstvu s gradom Splitom, gradom Hvarom, HGSS-stanicom Split, Crvenim križem Split, osnovnim školama „Sućidar“, „Gripe“ i „Hvar“, te našim Centrom za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, Split i Podružnicom Sinj.

U sklopu druge faze projekta održano je ukupno 40 tematskih radionica u kojima su sudjelovali naš Odjel odgoja i obrazovanja i Podružnica Sinj  i  3. i 4. razredi tri osnovne škole. Prve radionice održali su volonteri GSS-a i CK-a s ciljem upoznavanja djece s opasnostima u prirodi te saniranja lakših ozljeda dok su druge radionice održali izviđači učeći djecu vještinama za uspješniji boravak u prirodi.

Sve aktivnosti su u potpunosti bile interaktivne, čime se, osim znanja i vještina o boravku u prirodi, nastojalo doprinijeti razvitku takozvanih „mekih vještina“ (soft skills), te razvitku socijalnih kompetencija.

Posljednje dvije aktivnosti za sudionike slijede krajem lipnja i sredinom srpnja – izviđačka logorovanja, te – na samome kraju – aktivnost „Međunarodne večeri“ sa sudionicima 16. Europske skautske konferencije u Splitu, gdje će sudionici projekta imati priliku upoznati predstavnike 50 europskih i još nekoliko međunarodnih zemalja i njihovih skauta.

Prepoznavanje vrijednosti ovog projekta od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH doprinijelo je da se preko 400 djece, 30 prosvjetnih djelatnika/ca, te preko 30 volontera lijepo osjeća, usvoje nove informacije, znanja i vještine, te se upoznaju s organizacijama i službama koje djeluju u njihovoj zajednici.

Zahvaljujemo od srca Splitskom skautskom zboru i gospodinu Ediju Periću koji osmislio program upravo za našu djecu s intelektualnim teškoćama i omogućio im doživljaj skautskog proljeća.

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript