COO "Juraj Bonači"

Centar kao partner na Danima nastavnih baza Sveučilišta u Splitu

Dan nastavnih baza Sveučilišta u Splitu, tijekom kojeg su se predstavile brojne suradne ustanove i tvrtke, održan je u petak 20. travnja na Ekonomskom fakultetu.

Studenti su tako imali priliku bolje upoznati nastavne baze koje im nude mogućnost stručne prakse, odnosno edukaciju u praktičnom dijelu nastave na način da im mentori stručnjaci prenoseći svoje znanje, iskustvo i vještine pomažu teoretska znanja povezati s praksom. Pronalaskom studentske prakse i povezivanjem s poslodavcima, studentima se nude i druge prilike jer stručna praksa u nastavnoj bazi može otvoriti i mogućnost budućeg zaposlenja.

Svečanoj proslavi nazočili su rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović  s prorektorima, Mario Negotić, pročelnik Službe za društvene djelatnost Grada Splita, turski poduzetnik Baybars Altuntaş, članovi Senata, predstavnici nastavnih baza te ostali uzvanici.

– Program nastavnih baza je zapravo otvaranje Sveučilišta prema gospodarstvu kako bismo u sinergiji razvijali transfer znanja i to dvosmjerno. Naime, student u tvrtki gdje obavlja stručnu praksu stječe praktična znanja i vještine, a tvrtke mogu koristiti našu znanstvenu infrastrukturu i u unaprjeđivati svoje poslovne procese. Cilj dualnog obrazovanja je transfer teoretskih znanja u praktična iskustva i nove proizvode – kazao je rektor Anđelinović naglasivši kako je riječ o jedinstvenom programu u Hrvatskoj koji ima svoj pravni okvir u Pravilniku o stručnoj praksi i Pravilniku o nastavnoj bazi, a sve je praćeno sustavom osiguranja kvalitete.

Da je program nastavnih baza važan za sveučilište kazao je u svom pozdravnom govoru i svjetski poznati turski poduzetnik, investitor i promotor start-upova te osnivač i predsjednik Svjetskog foruma poslovnih anđela Baybars Altuntaş.
– Velika je ideja povezati Sveučilište s gospodarstvenicima te omogućiti studentima da svoja znanja primjenjuju u praksi. Tijekom svog obrazovanja nisam imao takvu priliku, a mislim da bi mi itekako koristila – kazao je Altuntaş koji je u okviru Dana nastavnih baza održao predavanje “A road map for University Students: How to launch a business from scratch as a university student“.

Koncept nastavnih baza pohvalio je Mario Negotić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti grada Splita kazavši kako Grad svesrdno podržava ovu inicijativu.

Ustanove, tvrtke i klubovi koji su  se predstavili na štandovima tijekom Dana nastavnih baza: Lag 5, Hotel Lav, Bontech, Cornaro Hotel, Cemex d.d., Sistemi, Udruga Sunce, UHY Savjetovanje, Locastic, Privredna banka Zagreb, Gradsko kazalište mladih Split, Centar „Juraj Bonači“, HZZ –CISOK, Udruga DYXY, Udruga Darovita djeca, EUROHERC Osiguranje d.d., Prirodoslovni muzej Split, tvrtka Tommy, DRACO, HNK Hajduk, AD Plastik, Ženski akademski rukometni klub Split, Brodosplit, agencija „Adriatic.hr“, Mediteranski institut za istraživanje života-MedILS,  Sveučilište u Splitu – Erasmus program, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Agencija za internetski marketing „Seekandhit“, Ritam d.o.o.