Događanja

MATURALNA VEČER 2017.

 

Naših 8 maturanata proslavilo je svoju maturalnu večer u petak 19.05.2017. godine u restoranu Velo Misto na Zenti.
Kako su se zabavili možete pogledati u fotogaleriji.

 

 


crveni nosovi- klaunovidoktori u posjeti našem centru

 

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori dio su međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International (RNI) koja okuplja 10 partnerskih zemalja.
S obzirom na to da se misija organizacije odvijala  u socijalnoj ustanovi 27. travnja 2017.g. posjetili su nas tri klaunovadoktora. Njihov cilj je bio donošenje smijeha i životne radosti uz visoku razinu umjetničke izvedbe. Glazbenu interaktivnu predstavu pod nazivom Karavan Orkestar namijenili su posebno djeci i mladi s teškoćama u razvoju.

Predstava je bila bazirana na osjetilima, zvuku, dodiru i susretu, te se izvodila u manjim skupinama po deset učenika.Tri klaunovadoktora na početku predstave izgovarala su imena učenika koja su bila napisana na majici. Izgovaranjem njihovih imena tj. pjevanjem njihovih imena svakom učeniku ponaosob ostavljeno je dovoljno vremena da pokažu svu svoju radost i sreću kao aktivnom sudioniku predstave.

Nas, učitelje koji smo zajedno s učenicima sudjelovali u ovakvoj predstavi raduje način na koji su učenici doživjeli ovu predstavu i nadamo se i daljnjoj suradnji. Ozarena lica naših učenika govore više od bilo koje riječi kojom se mogla opisati njihova sreća.

Izvještaj pripremila:
Antonia Škaro


povodom svjetskog dana svjesnosti o autizmu održano predavanje o pecs-u

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u našem Centru održano je informativno predavanje za roditelje o PESCU (sistem komunikacije razmjenom slika).

Roditelji su pobliže upoznati s PECS-om te važnosti njegove primjene u radu s djecom s poremećajima iz spektra autizma ali i s djecom i odraslima koji imaju poteškoća u socijalnoj komunikaciji.

PECS spada u nadomjesni oblik komunikacije. Naglasak stavlja na funkcionalnu komunikaciju kroz upotrebu primijenjene analize ponašanja. Teži tome da dijete nauči inicirati i uspostaviti interakciju s okolinom u svrhu komunikacije. Komunikacija je temelj za usvajanje jezika i razvoj govora. Jezik se usvaja kroz komunikaciju, a govor je samo jedno od sredstava kojim ostvarujemo komunikaciju. Djeca koja nemaju razvijen govor ili im govor nije u funkciju komunikacije uz pomoć PECS-a mogu naučiti komunicirati s okolinom. U početku komuniciraju u svrhu zahtijevanja, a s vremenom ovisno o djetetovim sposobnostima razvija se i spontana komunikacija (komentiranje okoline).

Predavanje je održala Lara Rosić, dipl. učiteljica, PESC trener.


POSJET OSNOVNOJ ŠKOLI „ŽRNOVNICA“  POVODOM JAVNE PREZENTACIJE PROJEKTA „PRETEŽNO VEDRO“

Dana 7. travnja 2017. godine povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja i Dana preventive koji se obilježavaju u razdoblju od 7. travnja do 31. svibnja, u Osnovnoj školi „Žrnovnica“ organizirana je javna prezentacija projekta „Pretežno vedro“.

Uz brojne druge goste prezentaciji su prisustvovali i predstavnici našeg Centra, ravnateljica S. Čotić, učenici nižeg razrednog odjela i mlađih odgojno-obrazovnih skupina (ukupno 5 učenika), učiteljica G. Marinović Anđel te pomoćnice u nastavi N. Ercegović i R. Zorić.

Spomenutu prezentaciju organizirali su Osnovna škola „Žrnovnica“ i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, odnosno Služba za mentalno zdravlje u prostorijama Osnovne škole „Žrnovnica“.

Ravnateljica našeg Centra, S. Čotić (zajedno s predstavnikom „Slave Raškaj“) predala je tapiseriju ravnateljici Osnovne škole „Žrnovnica“ M. Šitum i učeniku te škole na osnovu čijeg predloška je tapiserija nastala.

 


učenici dental centra “marušić”posjetili naš centar

 

Kada smo s profesoricom Andreom Koceić, prof.psih. dogovorili odlazak u školu „Juraj Bonači“ bili smo uzbuđeni jer nismo znali što tamo možemo očekivati, kakva će biti djeca, hoćemo li se moći s njima povezati i hoće li im biti drago što smo došli. Nakon posjeta smo shvatili da su svi naši strahovi bili nepotrebni.

Došli smo upravo za vrijeme velikog odmora i stajali smo među dosta djece te su nas odmah lijepo primili, prilazili nam i javljali nam se kao da se odavno poznajemo. To nam se jako svidjelo i shvatili smo da će to biti lijep posjet. Nakon toga su nas djelatnici uputili u osnovne informacije o centru te nas upoznali s nekim od teškoća koje djeca imaju, što rade u slobodno vrijeme i sl. Zatim smo se podijelili u manje grupe te se išli malo družiti s korisnicima i upoznati ih.

Nakon posjeta svi smo se složili kako djeca šire neku pozitivnu energiju bez obzira na svoje stanje i teškoće. Bilo nam je neobično i zanimljivo što s nekima od njih nismo mogli komunicirati riječima, već kroz izraze lica, pokrete tijela i emocije. Također nas je oduševilo kako djelatnici i djeca imaju jako topao odnos, kao da su im roditelji, a ne njihovi učitelji.

Sretni smo što smo bili jer imamo dojam da smo im uljepšali jutro kao što su ga oni uljepšali nama. Voljeli bi opet doći u posjet djeci iz centra „Juraj Bonači“ kako bi razveselili jedni druge i bolje se upoznali.

Učenici 3.F razreda, smjer fizioterapeuti
1. ožujka 2017.god


VATROMET DJETINJSTVA U DND SPLIT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U organizaciji Društva Naša djeca iz Splita održan je tradicionalni Vatromet djetinjstva u Centru za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“. U programu su sudjelovala djeca iz vrtića Šareni svijet, Popaj, Pinokio i Calimero, učenici drugog razreda Osnovne škole Trstenik i korisnici COO “Juraj Bonači”. Za više detalja, kliknite na fotografiju.U organizaciji Društva Naša djeca iz Splita održan je tradicionalni Vatromet djetinjstva u Centru za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“. U programu su sudjelovala djeca iz vrtića Šareni svijet, Popaj, Pinokio i Calimero, učenici drugog razreda Osnovne škole Trstenik i korisnici COO “Juraj Bonači”. Za više detalja, kliknite na fotografiju.


Arduino setovi u cijeloj Hrvatskoj!

juraj-bonaci-slika-1-768x488Jesenske akcije „Pokreni promjene – za sebe i buduće generacije“, u sklopu koje su polaznici radionica iz područja internetskih tehnologija, programiranja, EU fondova, web dizajna, računalnih mreža, digitalnog marketinga, računovodstva i mnogih drugih tema birali školu kojoj žele osigurati opremu i obrazovanje, rezultirale su uspješnim provođenjem inicijative te donacijama. Za više detalja, kliknite na fotografiju.