COO "Juraj Bonači"

Kongres projekta “Zajedno sretni” pod nazivom “Uz podršku do cilja” pružanje socijalnih usluga kroz transdisciplinarni pristup

Dana 13. prosinca 2022. god. održan je kongres „Uz podršku do cilja“,  pružanje socijalnih usluga kroz transdisciplinarni  pristup u hotelu Le Meredien Lav Split u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, Split.

„Potaknuti željom da svojim  korisnicima i svim drugim osobama s invaliditetom omogućimo dostojanstven i uključiv suživot u društvenoj zajednici pokrenuli smo projekt „Zajedno sretni“ – podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom. Njihova radost, svaki pa i najmanji napredak i uspjeh, želja i potreba za prihvaćanjem bili su nam motivatori svo vrijeme, kako bismo u budućnosti svjedočili promjenama – stvarnosti u kojoj će oni biti dio lokalne zajednice i o kojima će ta zajednica brinuti od najmlađe dobi. Naši korisnici su naša vodilja.“ –  profesorica Snježana Čotić ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, Split.

Projekt  „Zajedno sretni“ Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, Split  je kroz tri godine obuhvatio ranu razvojnu podršku i organizirano stanovanje, dvije vrlo važne socijalne usluge.  Sufinanciran (100%) je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ Na kraju ovog trogodišnjeg razdoblja željeli smo  prikazati naš rad i izazove s kojima se suočavamo u procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom. Kroz jednodnevni kongres svim dionicima ove priče željeli smo prenijeti i pokazati naša saznanja i postignuća, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva, studentima i gospodarstvenicima.

Našem kongresu su se pridružili svi oni koji žive i rade priču o ranoj razvojnoj podršci i organiziranom stanovanju.

Eminentni stručnjaci sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta prof.dr.sc. Draženka Blaži, prof. dr. sc. Rea Fulgosi Masnjak, prof. dr. sc. Daniela Bratković. Klinički bolnički centar Split mr. sc.  Maja Tomasović, dr. med. specijalistica pedijatar, subspecijalist pedijatrijske neurologije, Poliklinika Suvag Zagreb izv. prof. dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza i Darija Hercigonja Salamoni, mag. logoped, Mali dom Zagreb Jasminka Gagula, mag. fizioterapije,

Senada Jagar, univ. spec. rehab. educ. su kroz moderirano vođenje i raspravu govorili o značaju ranog otkrivanja poteškoća, konceptu rane razvojne podrške te o roditeljima  kao suradnicima u ranoj razvojnoj podršci.

Kroz primjere iz prakse od institucije do aktivnog života u zajednici pridružili su nam se Alenka Guina, dipl. soc. pedagog CZSS Trogir, ravnateljica CZSS Split Milena Drlje, dipl.soc. radnik, ravnateljica CZSS Trogir: Jasna Jakus mag. iur. i  ravnateljica CZSS Makarska Natalija Urlić dipl. pravnik, kao i poslodavci koji su prihvatili i prepoznali vrijednosti naših osoba u organiziranom stanovanju, Joško Lovrinčević, direktor firme Ajax d.o.o. i predstavnik firme Andrija i Zuli d.o.o. Ante Negodić.

Cijela ova priča nebi uspjela bez potpore i podrške koju smo  dobili i od  našeg Resornog ministarstva, gos. Marija Kalaček, gos. Ivana Zadro i gos.Sadika Grozdanić, koje su strpljivošću, stručnosti podržale i pomagale tijekom procesa izrade i pripreme cijelog Plana transformacije i deinstitucionalizacije Centra Juraj Bonači..

Cijelu provedbu projekta od prvog dana potpisivanja ugovora za projekt Zajedno sretni svojom nazočnošću prati i podupire državna tajnica gospođu Margareta Mađerić.

Projekt „Zajedno sretni“ smo priveli kraju, ostvarili smo svoju misiju u kojoj smo se željeli približiti lokalnoj zajednici i postati prepoznatljivi po pružanju usluga u ranoj razvojnoj podršci i organiziranom stanovanju. U periodu od 3 godine u ranoj razvojnoj podršci obuhvaćeno je 105 djece i njihovih obitelji. Svako naše dijete je imalo 8 do 12 terapija mjesečno uključujući i savjetovanja roditelja poslije svake terapije. Organiziranim stanovanjem obuhvaćeno je 12 osoba u tri stambene jedinice, gradovima Makarska i Split. Riječ je o 9 osoba koje su deinstitucionalizirane s odjela smještaja našeg Centra i 3 osobe koje su došle iz obitelji koje nisu više bile u mogućnosti pružiti adekvatnu brigu, čime je ostvaren cilj sprječavanje institucionalizacije za osobe s intelektualnim teškoćama.

Svi izazovi nas nisu obeshrabrili,  slušali smo svoje srce i svim izazovima smo se  hrabro oduprije li i dopustili smo da nas LJUBAV prema našim korisnicima kao i sam poziv dovedu do toga da smo danas ZAJEDNO SRETNI.

Da smo uistinu Sretni želimo poručiti  svima i reći Veliko hvala .

ŽIVOT JE BOLJI UZ PRIJATELJE KAO ŠTO STE VI… Vjerujemo da ćemo danas u dobrom društvu, na ovom prekrasnom mjestu doprinijeti poboljšanju i promociji novih otkrića i najboljih primjera iz prakse u pružanju socijalnih usluga u lokalnoj zajednici kojima se osigurava prevencija institucionalizacije.